Мемориалът, посветен на ген.Иван Колев в Добрич
Мемориалът, посветен на ген.Иван Колев в Добрич / Дарик Добрич
Вицепремиерът присъства на церемонията по освещаването на мемориала на ген.Колев и загиналите в боевете от Добричката епопея
Ще ми се най-сетне в българското образование и в учебниците по история на децата да има поне няколко реда за Добричката епопея, за освобождението на Добруджа, за великия ген.Иван Колев – човекът, който ни показа с живота си, с делото си как трябва да служим на България – всеотдайно, с огромно уважение и обич и да сме готови да дадем и най-скъпото си – живота си за България. Това каза в Добрич вицепремиерът Валери Симеонов по повод  100 години от смъртта на легендарния български пълководец генерал-лейтенант Иван Колев и официалното откриване на мемориала на героя в града.

„Неговата памет ни прави още по-силни, още по-българи, неговата памет ще бъде вечна. Ще бъде вечна и паметта на всички тези, които в различни периоди в историята на България са жертвали най-скъпото и най-свидното, за да я има България” – подчерта вицепремиерът.
Паметникът на ген.Иван Колев бе изграден с личното съдействие и активното спомоществователство на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който предостави по-голямата част от средствата. Скулптурата на ген.Колев, изработена от Александър Хайтов, бе открита в Добрич на 7 септември 2016 година.
 

Паметникът на ген.Иван Колев в Добрич
Дарик Добрич


В днешния ден с военен ритуал и панихида бе отбелязана 100-годишнината от смъртта на героя  и бяха осветени изградените към мемориала паметни плочи с имената на войниците и офицерите от Трета Българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея.
На церемонията присъстваха депутати от парламентарната група на Обединени патриоти и ГЕРБ, представители на областното и общинско ръководство на Добрич, общественици и много граждани. 
 

Паметникът на ген.Иван Колев в Добрич
Дарик Добрич


Ген. Колев е не само един от най-големите пълководци, той е признат за „баща на българската конница“. Паметни остават думите му, казани на 4 септември 1916 година пред  строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за Обединението на България“.
 
Паметникът на ген.Иван Колев в Добрич
Дарик Добрич

Паметникът на ген.Иван Колев в Добрич
Дарик Добрич

Паметникът на ген.Иван Колев в Добрич
Дарик Добрич