/ Кворум Силистра
Националният пленер "Човек и природа" започва днес край брега на река Дунав, в силистренското село Ветрен. Пленерът, който ще продължи до 22 август,  се организира за 22-ри пореден път, по инициатива на Димитър Кулев - председател на групата на Съюза на българските художници в Силистра, със съдействието на Общински съвет и Община Силистра.

През тази година участие в проявата ще вземат 12 творци в сферата на живописта, скулптурата и графиката. Всички те са изявени художници с доказани творчески достижения на регионално, национално и международно ниво, както и с десетки участия в изложби на различна тематика.

Сред тях са наградените на тазгодишния регионален конкурс - живопис, графика и скулптура "Алианс България", провел се в град Добрич - Христина Гаева - графика и Николай Петров - живопис. Някои от авторите са номинирани за участие и в есенното издание на конкурса, който ще се проведе в София. Това са Таня Кулева - живопис, Коста Дончев - живопис, Калоян Георгиев - скулптура и Димитър Кулев - графика.

Сред поканените да участват в пленера са изявени и авторитетни художници от други градове - Ана Иванова и Ивайло Аврамов - скулптори, преподаватели в Националната художествена академия в град София, Кристина Йосифова - скулптор на свободна практика от София и Херман Гшайдер - скулптор от Австрия.

Във Ветрен ще творят и художниците от Силистра - Христина Гаева, Цвета Петрова, Таня Кулева, Стефан Пенчев, Николай Петров и Димитър Кулев. На 17 август в рамките на пленера ще се проведе рисуване на открито край езерото с водните лилии в село Малък Преславец.

Творбите от пленера ще бъдат експонирани в специална изложба, чието откриване ще бъде на 22 август в Художествена галерия - Силистра, от 17.00 часа. Всеки художник, участник в пленера, ще дари своя картина на Община Силистра.