Заседава епизоотичната комисия
Заседава епизоотичната комисия / Дарик Добрич
Подадени са над 1500 заявления за обезщетение от 300 лева
Между 1200 и 1300 прасета от личните стопанства в област Добрич вече са изклани. Остава служителите на ОДБХ да проверят само 3 населени места в община Балчик, където трябва да се унищожат около 15 животни, съобщи директорът на областната дирекция д-р Борислав Каменов на провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия.

Засякоха над 100 кг свинско месо и колбаси на граничните пунктове Кардам и Дуранкулак

Той посочи, че в няколко села стопаните са се опитали да си укрият животните, но те са били намерени и ликвидирани. В село Златия например жена  заклала доброволно 4 прасета, а шест укрила. След три дни търсене животните били намерени, ликвидирани и загробени.

Подобни проблеми е имало и в каварненските села Вранино и Септемврийци, като в крайна сметка стопаните заклали свинете пред проверяващите.

В частен двор в Добрич отглеждали 150 прасета без никакви мерки за биосигурност

За анализ са изпратени две проби от диви прасета, ударени от автомобил до с. Житница. Резултатът се очаква днес. Изпратените миналата седмица от ДГС Тервел 12 проби от диви прасета, както и такива от ДСЛ – Балчик, са отрицателни.

Над 1500 заявления за обезщетение са получени към момента в областната администрация.  БАБХ ще изплати еднократно по 300 лева на стопанство при доброволно ликвидиране на свинете.

Започват проверки на стопаните на прасета в област Добрич

В свинекомплексите в Добричко засега няма пробиви на болестта, съобщи още д-р Каменов. Всички взети проби са отрицателни, на 15 дни се вземат и кръвни проби.

Междувременно от БАБХ съобщиха, че след 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните стопанства. Право на обезщетение имат стопанствата в 20 км санитарни зони около индустриалните ферми и тези, определени с висок епизоотичен риск от Областните епизоотични комисии.

За по-голямо улеснение на собствениците на прасета, представители на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) ще посетят населените места за изплащане на подпомагането, за което кметът предварително ще обяви  деня и часа. Средства ще се превеждат и по банков път.