Уникалните кактуси в „Двореца” – застрашени от унищожение
Уникалните кактуси в „Двореца” – застрашени от унищожение / netinfo
Уникалните кактуси в Ботаническата градина на „Двореца” край Балчик са заплашени от унищожение заради ежегодното им местене от оранжерията на открито. Така растенията все повече се увреждат, алармира ръководителката на ботаниците Ина Манчева.

Над 350 ценни екземпляра могат да се видят през лятото на площ от декар и половина. През зимата обаче ги прибират в помещение от 120 квадратни метра, което вече им е тясно. Огромните кактуси-млечки, които са достигнали височина от 4 метра, вече опирали в тавана на оранжерията. На есен ще сме принудени да ги режем, каза Манчева.

Някои от бодливите дървета тежали по половин тон. Налагало се една дузина мъже да ги пренасят на ръце. При носенето често клоните се чупели. Престоят пък в тясната оранжерия докарвал на растенията гъбични заболявания.

Повечето от едроразмерните кактуси в Ботаническата градина са на възраст над 50 години. Колекцията е втората по големина в Европа. Според Манчева проблемът ще се реши с изграждането на експозиционна зала с подвижни предни стени и покрив, в която кактусите ще пребивават целогодишно и ще бъдат достъпни за туристите.

Има проект за такава оранжерия, който обаче отлежава вече 20 години в различни кабинети, каза Манчева. Според нея финансиране на такъв проект сега може да се осигури. Пречките обаче били междуведомствени.