Таланти от 11 държави се включиха в  Мюзик кампус Балчик
Таланти от 11 държави се включиха в Мюзик кампус Балчик / Дарик Добрич

Третото издание на проекта "Мюзик кампус Балчик" /Music Campus Balchik/ бе открито днес в Културен център „Двореца”. Организатори са центърът и швейцарското сдружение "Култура край границата", чийто председател е българката Жасмина Щалдер.

Тази година в образователния музикален форум ще участват 56 ученици, студенти и преподаватели от 11 държави – България, Аржентина, Турция, Румъния, Франция, Испания, Швейцария, Грузия, Литва, Китай и Германия. Художествен директор и водещ преподавател е цигуларят Александру Гавриловичи от Берн, Швейцария. Сред останалите ментори са челистът от Лондон Стефан Хаджиев, флейтистът от Базел Феликс Ренгли, китаристът Пабло Маркез.

Тази година за майсторските класове и четирите концерта ще бъдат отворени всички зали в „Двореца”, обяви директорът Жени Михайлова. Тя подчерта, че музикалният кампус се разраства и привлича все повече таланти от цял свят. Съпътстващо събитие е изложбата в Каменната зала на живописеца Станимир Генов.

Най-малкият участник е 11-годишна челистка от София. В кампуса се включват и деца от музикалните училища в Русе, Пловдив и Бургас. Организаторите споделиха, че са приятно изненадани от това, че само за час младите таланти от различни страни са успели да сформират камерни ансамбли.

„Радващо е, че кампусът се разраства. Нашите усилия са насочени към инвестиране в бъдещето на талантливите музиканти. За мене лично най-интересното е да срещна млад, заинтересован музикант, който иска да се учи”, сподели цигуларят Александру Гавриловичи. Той посочи, че българските ученици са много талантливи, възприемчиви и добре възпитани.

Форумът в културен център "Двореца" ще предложи богата фестивална програма и ще продължи до 10 септември.