Съдят Евгения Банева за унищожен електропровод
Съдят Евгения Банева за унищожен електропровод / Sofia Photo Agency, архив

Районен съд  - Каварна ще разгледа днес наказателно дело срещу управителя на „Русалка тур" ООД Евгения Зл. Банева. Районната прокуратура е повдигнала срещу нея обвинение за това, че на 16.11.2009 г. противозаконно е унищожила чужда движима вещ - въздушен електропровод. Той е представлявал 7 метални стълба и четирижилен  алуминиев кабел, собственост на фирма „Аспа" ООД - гр. Варна, на стойност 4 006 лв. Престъплението е по чл. 216 ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода.

Според обвинителния акт на 13.11.2009 г. Евгения Банева е пренебрегнала законови забрани в качеството си на управител на „Русалка тур" ООД - гр. Созопол и е сключила договор сама със себе си за изпълнение на строително-монтажни работи с „Полимери" АД - Девня, на което е изпълнителен директор. Възложителят по договора е възложил на изпълнителя да премахне със собствени сили и механизация въздушни кабели на електропровод - ниско напрежение и 7 метални стълба. Те се намират във Ваканционно селище „Русалка", село Св. Никола, община Каварна и захранват с ток съседната почивна база „Тауклиман", която е собственост на „Аспа" ООД.

На 16.11.2011 г. работници на „Полимери" АД започнали да демонтират линията ниско напрежение и стълбовете, които нарязали. Те оставили пред почивната база „Тауклиман" парчетата, след като фактически ги унищожили. Директорът на „Полимери" АД уведомил писмено Банева, че работата по договора е извършена, посочва обвинителният акт.

Днес Районен съд - Каварна ще изслуша тройна съдебно-графологическа експертиза, която изследва подписите на възложителя и изпълнителя в договора за извършване на строително-монтажните работи с „Полимери" АД.