/ Окръжен съд Добрич
По искане на Районната прокуратура в Тервел, Окръжен съд Добрич взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 57-годишния телефонен измамник Вайдин В. от добричкото село Стефаново. Мъжът е привлечен като обвиняем за измамата, извършена на 13 февруари т.г., при която жена от Тервел даде над 40 000 лева. Престъплението е извършено в съучастие с Ангел А. и като продължавано деяние.  

С цел да набави за себе си имотна облага обвиняемият Вайдин въвел в заблуждение възрастна жена от Тервел, с което й причинил вреда в размер на 40 320 лева и равностойността на три златни пръстена, 9 златни монети и дамски обеци. Предния ден на домашния телефон на жената позвънил мъж, който се представил за началника на полицията в града. Поискал да му бъдат предоставени пари, необходими за проследяването и задържането на престъпна група, която имала намерение да изнудва жената. След като я въвел в заблуждение, пострадалата оставила на посоченото от непознатия мъж място 40 320 лева, златните бижута и монетите.                  

По време на разследването, Вайдин В. признал и за друга телефонна измама, извършена по същия начин. При нея щетите за измамения мъж от Тервел са в размер на 1 600 лева. Адвокатът на задържания поиска по-лека мярка с аргумента, че мъжът е оказал пълно съдействие на разследващите органи за разкриване на престъпленията и че в действията му не е доказан умисъл. Въпреки че В. е с чисто съдебно минало и с постоянен адрес, съдът намери, че съществува реална опасност той да извърши ново престъпление, поради което потвърди наложената му най-тежка мярка за процесуална принуда.

Определението на Окръжен съд - Добрич не подлежи на обжалване. Процесуално-следствените действия по случая продължават.