/ Дарик Добрич
Регионалният исторически музей в Добрич подготви уникално издание за писателя Йордан Йовков. То се нарича „Българската памет за Йордан Йовков“ и представлява справочник, в който са включени с много снимки кратки информации за учебни заведения, читалища, селища, улици, музейни обекти, маршрути, паметници и други мемориални знаци, свързани с твореца. Съставители на изданието са д-р Кремена Митева - гл. уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич, и нейната колежка Йорданка Славова.
 
Книгата е свързана с 80 годишнината от кончината на големия автор, която се отбеляза през 2017 г. Подкрепена е от Община Добрич. Информацията в справочника е в раздели по обекти и по областите на страната. При издирването на фактологията, са съдействали много от областните администрации, от РУО и други институции, посочи Митева. Дълъг списък с благодарности е публикуван в края на книгата.
 
Съставителите са се натъкнали на много интересни факти, цели сюжети и истории, докато са издирвали необходимата информация, разказаха те. Една от тях била по следите на съдбата на барелеф на писателя от гара Йовково (сега Разделна), поставен 1936 г. Този паметник е демонтиран през 1956 г. и трудно се намерила информация, че е бил поставен след това на оградата на къщата-музей в Жеравна. Впоследствие е демонтиран и оттам – през 1980 г., когато в двора е сложен голям монумент на Йовков.
 
В Добруджа е създаден първият паметник на писателя – през 1959 г. в Генерал Тошево, приживе на съпругата му Деспина. Първото училище, носещо името на Йовков, е в село Сини вир, Шуменско. Ръководството там решава да го кръсти така още докато той е жив и получава неговото официално съгласие. За съжаление то е сред многото закрити училища в страната, носили името на Йовков. В областите Добрич и Силистра, където обектите, посветени на писателя, са най-много, от 12 училища преди 1989 г., сега са останали само 5, каза Йорданка Славова.
 
Оказва се, обаче че докато книгата е била в печат, вече са се появили нови обекти, които биха намерили място в нея. Вече се знае, че бюст-паметник на Йовков има в Двора на кирилицата в Плиска, а на негово име от тази година е учреден пленер в село Красен, където е бил учител и има негов музей.