Стотици казаха Не! на шистовия газ
Стотици казаха Не! на шистовия газ / Дарик Добрич
Стотици казаха "Не!" на шистовия газ
47974
Стотици казаха "Не!" на шистовия газ
  • Стотици казаха "Не!" на шистовия газ

Над 200 души от Добрич, Варна и Каварна протестираха в центъра на Добрич срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Организатори на проявата бяха Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ" и група граждани.

Протестиращите се събраха пред храм „Свети Георги" и издигнаха плакати с надписи „Спрете протакането с незабавен мораториум", „Внимание - измама!  Геноцид - шистов газ", „Бойко, приложи воля и не подписвай", „Пазете чисти водата, земята и въздуха ни". 

Със скандирания „Чиста вода, чиста земя" и "Шистов газ търсете си у вас" шествието се отправи към пл."Свобода", предвождано от платформа с озвучаване. Пред х-л „България" символично бе разрушен макет на сонда за добив на шистов газ.

Стотици казаха "Не" на шистовия газ
netinfo
 

След това протестиращите се придвижиха до сградата на общината, където бе прочетена декларация, адресирана до президента на България, премиера и председателя на Народното събрание. 

„Има достатъчно доказателства, че технологията "ХИДРАВЛИЧЕН УДАР" води до непоправими и пагубни последствия за околната среда. Отделят се опасни за здравето вещества, голяма част от които не се разграждат или неутрализират по естествен път. Разбиването на подпочвения слой може да доведе до предизвикване на земетресения. При извличането и рафинирането на газа се отделят експлозивни и запалителни вещества. За разбиването на всеки кладенец са необходими милиони литри вода, смесена с различни химични елементи, които могат да попаднат в подземните води. Многократно над нормата се повишава радиацията в районите на сондажите. Замърсяват се за столетия напред въздуха, почвите и водите. Влиянието на посочените фактори представлява сериозна заплаха за здравето и живота на хората и животните. Това нарушава основното ни право да живеем в здравословна и благоприятна околна среда (чл. 55 от Конституцията на Република България)." - се казва в декларацията.

Стотици казаха "Не" на шистовия газ
netinfo

Протестиращите настояват за незабавно налагане на  мораториум върху използването на технологията "ХИДРАВЛИЧЕН УДАР" и спиране на всички открити процедури за проучване и добив на природен газ, прекратяване на концесии с компании, които биха използвали този метод до приемането на закон, забраняващ използването на тази технология. 

Иска се огласяване и публичен достъп до информацията за технологията и работната програма на всяка една фирма, с която вече има договор или предстои да бъде сключен договор за проучване и  добив на газ и нефт, както и на шистов газ. Протестиращите настояха за приемане от Народното събрание на закон до 31 януари 2012 г., който да забрани  използването на технологията хидравличен удар на територията на България.

Стотици казаха "Не" на шистовия газ
netinfo

В прикачения файл чуйте звукова картина от протеста: