Стартира публичното обсъждане на промените в Наредбата за общинския бюджет
Стартира публичното обсъждане на промените в Наредбата за общинския бюджет / Дарик Добрич - архив

Община Добрич стартира публично обсъждане на изменение и допълнение на Наредбата за съставянето, изпълнението и отчитането на бюджета на Община град Добрич. Обсъждането започва от днес и ще продължи  до 12.12.2011 г. включително. Аргументирани предложения ще се приемат на следните адреси: dobrich@dobrich.bg и budget@dobrich.bg.

Новото в редакцията на Закона за общинските бюджети е, че проектобюджетът на общината се съставя на основата на предложенията, освен на кмета на общината, на кметовете на районите, кметове на кметствата, на кметските наместници, на ръководителите на бюджетните звена, но и на председателя на общинския съвет за дейността на общинския съвет, както и на други организации, получаващи субсидия от общинския бюджет. Добавен е срок до 30 работни дни за внасяне проектобюджета в общинския съвет от кмета след обнародването на закона за държавния бюджет на Република България за съответната година. Новото е, че при неспазването на този срок за периода след изтичането на срока до внасянето на проектобюджета в общинския съвет на кмета на общината не се изплаща възнаграждение. Дължимото за този период възнаграждение на кмета на общината му се изплаща, след като внесе проекта на бюджет в общинския съвет.

Отменя се разпоредбата, в която се казва, че след изтичането на 45-дневния срок до приемането на общинския бюджет се спира възнаграждението на председателя на общинския съвет и на общинските съветници. Добавен е срок до 15 работни дни от внасянето на проекта на бюджет, в който общинският съвет приема бюджета на общината, ако кметът го е внесъл след изтичането на 30-дневния срок.

Според новите разпоредби при неспазване на тези срокове, за периода след изтичането на съответния срок до приемането на бюджета на общината на председателя на общинския съвет и на общинските съветници не се изплаща възнаграждение. Дължимото за този период възнаграждение на председателя на общинския съвет и на общинските съветници им се изплаща, след като общинският съвет приеме бюджета на общината.

Още подробности относно публичното обсъждане на изменението и допълнението на Наредбата за съставянето, изпълнението и отчитането на общинския бюджет, можете да прочетете в сайта на община Добрич.