Стартира наемането на работници за един ден в селското стопанство
Стартира наемането на работници за един ден в селското стопанство / Дарик Добрич

От днес влиза в сила Наредбата за условията и реда за предоставяне, регистриране и отчитане на еднодневните трудови договори за краткотрайна сезонна работа в селското стопанство, които бяха регламентирани с последните промени в Кодекса на труда. В регионалните дирекции „Инспекция по труда" е създадена организация за заверяване на новия вид трудови договори - по местонахождение на обработваемата площ.

С едно лице могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни. Право имат само работодатели, които обработват плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, изискващи ръчна обработка и прибиране на реколтата. Трябва да предоставят и платежни документи за авансово внесени осигурителни вноски за фонд „Пенсии", „Трудова злополука и професионална болест", за здравно осигуряване и за Допълнително задължително пенсионно осигуряване в Универсален пенсионен фонд (за родените след 31.12.1959 г.).

Главна инспекция по труда създава специален регистър на еднодневните трудови договори, данните от който ще се използват за оптимизиране на контролната дейност. Ще се следи кои работодатели не са заверили еднодневни трудови договори, а в същото време големината на обработваемите им площи предполага наемането на много работна ръка. Образци на договорите земеделските производители могат да ги изтеглят и от сайта на Главна инспекция по труда, секция „Административно обслужване", рубрика „Формуляри".

Наетите на еднодневни трудови договори няма да губят право на социални помощи и обезщетение за безработица. Новите договори не могат да бъдат с продължителност, различна от 8 часа, както и не може да се променя формата и съдържанието им.