лекар
лекар / ThinkStock/Getty Images
До края на месец декември здравноосигурените лица могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар, напомнят от РЗОК. Тези, които желаят да го направят, трябва да представят на новоизбрания медик здравноосигурителната си книжка; третия екземпляр от регистрационната форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар (в случай, че не притежават здравноосигурителна книжка); и попълнен регистрационен формуляр за постоянен избор.
 
При промяна на настоящия адрес, здравноосигурените имат право на нов избор на лекар, без това да е обвързано със срок. Временно пребиваващи от един до пет месеца извън здравния си район, могат да направят временен избор със специален формуляр.
 
Изпращащият лекар е длъжен да направи копие на поисканата медицинска документация. Здравноосигурените могат да попълнят и изпратят на избрания от тях ОПЛ регистрационна форма за първоначален, постоянен или временен избор и по електронен път, безплатно, с електронен подпис, чрез електронна услуга, предоставяна от НЗОК.
 
През месец юни т.г. 2 250 жители на област Добрич избраха нов личен лекар. Често това се дължи на промяна на местоживеенето, но най-често пациентите прибягват до тази законова възможност поради общото си неудовлетворение от услугите на избрания от тях личен лекар.