След 10 месеца хванаха обирджията на банков клон в Добрич
След 10 месеца хванаха обирджията на банков клон в Добрич / Дарик Добрич

Полицията залови мъжа, обрал банков клон в Добрич преди 10 месеца, съобщиха на съвместен брифинг окръжният прокурор Пламен Николов и шефът на полицията Николай Спасов. Грабежът в офиса на „Експерсбанк", намиращ се в хотел „България", бе извършен на 12 август 2015 г., по особено дързък начин - посред бял ден, от един човек, маскиран и с оръжие - газов пистолет.

Извършителят е задържан в неделя, заради друг грабеж. В ранните часове на 5 юни, той е нападнал продавачка на обект на „Лафка" до пощенския клон в кв."Балик" в Добрич. Мъжът е заплашил жената с нож, коментира прокурорът, тя не е ранена, но е преживяла сериозен шок и при разпознаването се е разплакала.

Благодарение на отличната работа на полицаите, се стигнало до самопризнания на грабителя, чрез които се разбрало, че той е нападнал и банковия клон м.г. Вече му е издадена мярка „задържане под стража" и той е в ареста в Добрич. Откраднатата при двата грабежа сума е малко над 2 000 лева, като 1 990 лева са от банката. Николов коментира, че размерът на взетото не влияе на тежестта на престъплението. В първия случай сумата е малка, защото служителят на банката, който бил заплашен, е успял да затвори чекмедже с много повече пари, а във втория - заради слабия оборот на обекта сутринта. Нападателят е бил потребител на банката и е забелязал при теглене от банкомата, че клонът няма охрана, затова е решил да действа толкова дръзко.

Задържаният мъж е на 25 години, Кристиан Д.И., семеен с малко дете. Според прокурора, „той е притиснат финансово като повечето млади семейства у нас". В момента е безработен, но при грабежа на банката е работел в търговско дружество. Криминално проявен е, но не е осъждан. Между двете престъпления е извършил и кражба от магазин, за което има висящо приключило досъдебно производство, съобщи наблюдаващият случая прокурор Павел Любенов. Наказанието, което предвижда законът за деянията на добричлията, е от 3 до 10 години затвор.

За добрата работа по случая, наблюдаващият прокурор ще направи предложение към директора на ОД на МВР да поощри оперативен работник Димитров и разследващ полицай Вълчанов от Първо Районно управление. Николай Спасов сподели, че е съгласен, че те трябва да бъдат поощрени.