Ще почистват горичката до храм Св. Климент Охридски
Ще почистват горичката до храм Св. Климент Охридски / БДЗП, Цвета Нешева

Бригада за почистване на зелената зона между кварталите "Дружба" и "Югоизток" в Добрич организира Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в събота, 6 април, от 10.00 часа. В нея вече са се записали 30 души, днес е крайният срок желаещите да се присъединят към инициативата.

Пространството се намира зад газ-станцията на бул."Русия" и бившата болница "Авицена". То е горско местообитание от важно значение за много видове птици - славеи, кълвачи, синигери, чинки, черешарки и др., и е включено в кампанията за подхранване на дивите пойни птици в Добрич, в която доброволци на БДЗП поддържат хранилки всяка зима.

Програмата на бригадата включва и засаждане на дървета, подходящи за гнездене. Могат да се включат всички любители на природата, като дейностите са подходящи за възрастни и деца над 12 години. Препоръчително е децата да бъдат с пълнолетен придружител, отбелязват организаторите.

В инициативата съдействат частна профилирана гимназия "Леонардо да Винчи" и община Добрич, откъдето осигуряват ръкавиците и чувалите за почистването.