Протест на родители в Добрич
Протест на родители в Добрич / Дарик Добрич
Майките искат по-добър диалог с учителите
Добричлии се включиха в националния протест „Не на насилието над деца в детски градини и училища”. Родители и техните деца се събраха пред сградата на община Добрич, за да подкрепят Националната гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система.

И Добрич се включва в протестите срещу насилието в детски и учебни заведения

Присъстващите се обединиха около искането в детските заведения да бъдат поставени камери.

„Случаите на насилие зачестиха. Мисля, че поставянето на камери не е проблем. Огледайте се и вижте – камери има навсякъде, в банките, в моловете. Това нарушава ли нечие лично пространство?”, попита Силвия Георгиева.

протест насилие деца
Дарик Добрич

Красимира Генчевски подчерта, че протестиращите се обявяват за повече преподаватели, специалисти, ресурсни учители и психолози в детските заведения и училищата, видеонаблюдение, мандатност на директорите, по-малко деца в групите.

Майките поискаха  да бъдат организирани повече срещи на учители и родители, за да може всеки родител да каже от какво се притеснява и какво иска да се промени. „Липсва ни диалогът с учителя. В момента той няма време да ни обърне внимание”, посочи Генчевски.

Земфир Димитров сподели, че подкрепя идеята за видеонаблюдението. „Камерите са част от контрола върху работата на педагозите, който в момента липсва”, заяви той.

Яна Господинова счита, че случаите на насилие често остават без отзвук. По думите й хората не подават сигнали, защото смятат, че няма да има резултат. „Родителите предпочитат да преместят детето си в друго детско заведение, където то ще бъде спокойно. Когато има проблем в детската градина е наложително да се разбере откъде идва той. Искам нещо да се промени”, коментира Господинова.

протест насилие деца
Дарик Добрич

Протестиращите бяха категорични, че лично пространство има само в къщи. „Преподавателите са в детските градини на работа и не би трябвало да се притесняват от това, което вършат”, заяви Красимира Генчевски.

След Добрич предстоят протести и в други градове - на 17 февруари във Велико Търново, на 18 февруари в Перник, а следващата седмица в още 4 града - Пловдив, Стара Загора, Хасково и Русе.