Ремонтираха детски градини и читалища в Добричко с европейски пари
Ремонтираха детски градини и читалища в Добричко с европейски пари / Дарик Добрич

Завършиха строително-ремонтните работи в седем читалища, шест детски градини и едно основно училище в община Добричка, информираха от общината. Дейностите са реализирани по два проекта с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на двата проекта е над 5 млн. и 500 хиляди лева. Участието на община Добричка в съфинансирането е в размер на 1 млн. и 700 хиляди лева.

Обновени и модернизирани са детските градини в селата Стожер, Победа, Карапелит, Бенковски, Божурово и Одърци. Всички сгради са санирани, подменени са дограмте, изградени са скатни покриви, вътрешни мазилки, подови настилки, ремонтирани са кухненските помещения и санитарните възли, отчетоха от община Добричка.

Изцяло ремонтирани са и сградите на читалищата в селата Победа, Дончево, Стефаново, Стожер, Карапелит, Плачи дол и Бранище. И в 7-те читалища е доставено компютърно оборудване и периферна техника.

Двата проекта за ремонт на читалища и детски градини са най-големите спечелени проекти в община Добричка до момента по оперативните програми. Общо 35 читалища и 32 детски градини има в най-голямата българска община.

От там информираха, че работят по нов съвместен проект с още три общини - Добрич, Крушари и Ген.Тошево за социалното включване. Очаква се да бъдат одобрявани по две общини от всяка област, а финансовата рамка е до 800 хиляди лева. Целевите групи по проекта ще са деца от 0 до 7 години от социално слаби семейства, деца с увреждания и от малцинствата.