Разглеждат възобновяемите енергийни източници на семинар в Добрич
Разглеждат възобновяемите енергийни източници на семинар в Добрич / Дарик Добрич, архив

Добрич е домакин на регионален семинар „Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници на местно ниво". Форумът се провежда в парк-хотел "Изида". Организиран е от Черноморски Регионален Енергиен Център - София, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие - Варна, в партньорство с Община град Добрич. Целта на семинара е да се популяризират ползите от устойчивото енергийно развитие на местните власти, чрез представяне на конкретни резултати на общината като пилотна в няколко европейски проекта.

Работната среща ще се проведе в две части. Предиобедната сесия предвижда финално представяне на постигнатите резултати по проект ENER-SUPPLY, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа. В него участват 14 организации от 11 страни от региона, като от българска страна това е Черноморски регионален енергиен център. Продължителността на проекта бе 3 години и завърши през март 2012 г.. Неговата основна цел бе да подпомогне местните власти на избрани общини или области за по-добро използване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и прилагане на мерки по енергийна ефективност (ЕЕ), както и да отговори на въпросите на заитересованите страни относно същността, технологиите и експлоатацията на проекти в тази сфера. Ще бъдат представени изработените карти с потенциал на възобновяема енергия, извършения енергиен баланс на община Долни чифлик и енергийно обследване на сграда. Ще се представи и изготвеното предпроектно проучване за използването на биомасата като гориво за топлопроизводство в ЦДГ №33 , кв."Рилци" - Добрич.

Следобедната сесия ще бъде практическа чрез провеждане на втората работна среща от образователния модул по проект „ВЕАМ 21 - Умения за защита на местния климат и интелигентното управление на енергията", който се финансира от Европейския съюз като част от програмата „Интелигентна енергия - Европа". Инициативата е за разработване и прилагане на програми за обучение за изграждане на капацитет на общински съветници и административния персонал в европейски общини и цели да насърчи местните власти да използват интелигентни мерки за повишаване на енергийната ефективност, за намаляване на емисиите на СО2 и за инсталиране на въозобновяеми енергийни източници в общините. В проекта участват представители на общински съвет град Добрич и експерти от общинската администрация. Ще бъдат обсъдени областите на действие на общинско ниво за намаляване на вредните емисии.

В рамките на семинара ще бъдат представени и други проекти за енергийна ефективност и възобновяеми източници като - „ИМАДЖИН - ниско енергийни градове", "Мрежа на устойчивите енергийни поддържащи структури на Споразумение на Кметовете", "Достъпна и енергийно ефективна мобилност за всички", "RELACS -възoбновяеми енергийни източници за туристически обекти за настаняване". В срещата ще участва и Галина Иванова - главен експерт на Териториално звено - Варна „Североизточен регион" към Агенцията за устойчиво енергийно развитие - София. Тя ще отговаря на конкретни въпроси на представители на общините, относно изпълненията на задълженията им по Закона за енергийната ефективност, както и новият Закон за енергията от възобновяеми източници.