Расте популацията на полевката, предупреждават от ДЗИ - Ген.Тошево
Расте популацията на полевката, предупреждават от ДЗИ - Ген.Тошево / Дарик Добрич - архив

Масово разселване на полевката сочат обследванията на посевите, стърнищата и крайпътните ивици, съобщиха от Добруджанския земеделски институт. Причините за разрастването на популацията на полската мишка са няколко според директора на института доц.Иван Киряков – на първо място това е меката  зима между 2013-та и 2014-та година, обилните дъждове, които попречиха на прибирането на царевицата и на навременното изораване на площите. Такъв каламитет е бил наблюдаван и през 2012 г., но тогава температурите са били доста по-ниски и популацията е спряла да се развива, посочи доц.Киряков.

Неговият съвет към земеделските производители е да предприемат борба с гризачите на полето, заради сериозното нападение над зърнено-житните култури и рапицата. За целта се използват примамки с отрова, които се поставят в дупките на колониите и по този начин се тровят мишките, обясни директорът на ДЗИ. Според него  при тази голяма плътност на колониите  едно обхождане на полетата  може да се окаже неефикасно, затова е препоръчително две тровения в някои терени.

Почти цялата страна е в това състояние, сочат наблюденията на специалистите.  „Често срещана гледка е около посевите, които в момента са поникнали и влизат във фаза братене да има кръгове с черна площ, което на пръв поглед може да заблуди, че пшеницата не е поникнала, но това е вреда от гризачите” – коментира още доц.Иван Киряков. Той подчерта, че стопаните в Добруджа са високо грамотни и воче водят борба с полевката.

Очакванията на специалистите от ДЗИ са в скоро време температурите да паднат и това да ограничи до известна степен размножаването на мишките.