Радикализация на учителския протест очаква Желязко Христов
Радикализация на учителския протест очаква Желязко Христов / netinfo
Не съм оптимист, че днес ще се постигне споразумение за учителските заплати, заяви в Добрич лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов по повод на следобедното заседание в МОН на отрасловия съвет.

Според него синдикатите не бива да подписват споразумение, включително и за 100% ръст на заплатите, ако то не е съгласувано с учителските колегии чрез нарочни протоколи от всички региони.

Д-р Христов смята още, че не трябва да има споразумение, ако то не е гарантирано с финансово изпълнение. Гаранциите трябва да бъдат дадени от министъра на финансите и премиера и да бъдат подкрепени от парламента.

Синдикалистът отбеляза, че от вчера тонът на правителството и МОН се е посмекчил, но въпреки това едва ли ще има сближаване на позициите с учителските профсъюзи. Д-р Христов допълни, че учителската колегия масово иска оставка на министър Даниел Вълчев.

Лидерът на КНСБ се обяви за изграждане от началото на 2008-ма година на стачен фонд по европейски модел, от който да се изплащат обезщетения на стачкуващите. Средствата за фонда могат да се набират целево от членския внос на синдикалните членове.

Ако не се постигне компромис и удовлетворение на учителските искания, може да се очаква радикализация на протеста и дестабилизация на държавата, прогнозира д-р Христов.