Заседание на областната епизоотична комисия в Силистра
Заседание на областната епизоотична комисия в Силистра / Галина Георгиева
"Ликвидирането на стопанствата тип „заден двор“, които се явяват мост между дивата природа, където се разпространява вирусът на АЧС  и промишлените свинекомплекси, е начинът да се спасим от  продоволствена криза на свинско месо,“ - това становище изрази в Силистра проф.д-р Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Той участва в поредното заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с предприемането на мерки за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. По думите на д-р Георгиев, е от изключителна важност да се спазват мерките за биоситурност в големите  свинекомплекси и стопанства и да не се укрива информация.

По информация на представители на Областната дирекция по безопасност на храните, към днешна дата в област Силистра три селища  попадат в рисковите зони на огнищата на АЧС в област Русе.

Село Цар Самуил в община Тутракан  попада в предпазната зона на огнището и там от вчера се извършва дезинфекция на входа и изхода на селото и се осигурява 24 часово наблюдение. В селото няма да се евтаназират прасета, тъй като няма такива.

Другите две села - Нова Черна и Сяново, също в община Тутракан, попадат в 20-километровата наблюдавана зона , но и там няма животни в стопанствата „заден двор“.

Представители на РЗИ Силистра потърсиха съдействия от областния управител за изпълнение на някои от набелязаните на предходни заседания мерки, а именно определянето на терени за загробване на животни в общините при необходимост. В спешен порядък междуведомствени комисии трябва да определят такива терени в общините Силистра и Ситово, на чиято територия се намират големите свинеферми в областта.

По данни на ОДБХ- Силистра, на територията на областта към днешна дата се отглеждат 342 маркирани прасета в 97 стопанства. Функционират и две големи свинеферми в селата Попина /община Ситово/ и Ветрен /община Силистра/, където се отглеждат съответно 17 400 и 7775 прасета.