Проф.Николай Ценов: Опасенията от измръзване на есенниците са несъстоятелни
Проф.Николай Ценов: Опасенията от измръзване на есенниците са несъстоятелни / fermef.bg

Състоянието на есенниците е в границата на нормите и опасенията за измръзване на посевите са абсолютно несъстоятелни, заяви пред Дарик селекционерът проф.Николай Ценов.

“Температурите от началото на януари не са критично ниски, за да има поражения по посевите. Колкото снегът е по-дебел, толкова са по-защитени са растенията. При температури на въздуха до минус 20 градуса и при дебелина на снежната покривка над 10 см, температурата на повърхността на посева  е минус 1-2 градуса. Това не застрашава нито една от есенните култури”, каза проф. Ценов.

По думите му не е вярно, че част от посевите са измръзнали. “Сериозните земеделци, които са прекарали какви ли не зими, са спокойни, защото снегът е защита. Когато температурите бяха ниски, цяла България беше под снежна покривка. Когато имаме ниски температури без сняг и бурни ледени ветрове, тогава имаме опасения и може да има частични измръзвания, но те не са в такава степен, че да провалят реколтата в национален мащаб”, подчерта селекционерът и добави, че есенниците са били добре закалени през есента на 2016 година. Дори температурата да падне до минус 30 градуса поражения няма да има, ако снежната покривка е около 20 см.

Проф.Ценов допълни, че е имало има късни сеитби през ноември, но даже и те ще преодолеят конкретната ситуация.

Измръзвания е имало последно през 2002 година, когато в страната са пропаднали 1 млн. декара есенници, защото не са били закалени.

Що се отнася до количеството валежи, проф.Ценов каза, че ранноесенните и късноесенните валежи са били под нормите и почвата има голям капацитет да поеме много влага.