Житните посеви в Добричко се развиват много добре
Житните посеви в Добричко се развиват много добре / sinor.bg

Засетите през първата половина на октомври зърнено – житни култури са поникнали нормално и вече са във фаза братене. Те са във много добро състояние и това се отнася за по-голямата част от посевите в Добруджа, заяви пред Дарик доц. Галя Михова – завеждащ отдел „Селекция на пшеницата” в Добруджанския земеделски институт край Ген.Тошево.

Според нея неприятни изненади може да очакват стопаните, които са засели житните посеви по-късно.

„Големият проблем за зърнено-житните култури започна със силното засушаване през летните месеци. Това до голяма степен е свързано с неподходящи условия за претсеитбена подготовка на почвата, а на много места тя бе и твърде некачествена. Към момента не се наблюдава разпространение на патогени. Има откъслечни полета, нападнати от мухи, но те са малко и най-вече там, където сеитбата е била небосновано рано, в края на септември. При по-късните посеви обаче рисковете са по-големи, особено ако са засети наплитко и на недобре подготвени терени. Има опасност  те да навлязат в зимните месеци незакалени, небратили, което ги прави доста уязвими на ниските температури. Съществува реална опасност от измръзване на такива полета, особено, ако сортовия състав е подбран неправилно” – коментира доц. Михова.

Тя подчерта, че всички посеви, които са навлезли във фаза братене ще издържат на доста сериозни застудявания. Специално за сортовете на ДЗИ – Ген.Тошево, доц.Михова подчерта, че издържат на голям стрес,  на температури до  - 25 градуса, а при наличие на снежна покривка и нормално закаляване при тях няма никаква опасност от измръзване.

От  новата селекция на ДЗИ – Ген.Тошево с голям успех се ползват сортовете „Драгана”, „Лазарка”, „Рада”, „Кристи”, информира още доц.Михова.  На голямо търсене се радват и новите сортове тритикале, които имат продуктивност, стигаща до 1 тон от декар, новите сортове пивоварен и фуражен ечемик,  както и новите сортове твърда пшеница „Северина” и „Мирела” – уникално съчетание на добив и качество с високо ниво на студоустойчивост.