Продължава разследването за конфискуваните храни, предназначени за избиратели 
Продължава разследването за конфискуваните храни, предназначени за избиратели  / Снимка: Прокуратура на Р България
Продължава разследването по случая със задържаните хранителни продукти, за които се предполага, че са предназначени за раздаване на избиратели преди вота в неделя. За специализираната акция с участието на полицията, прокуратурата и няколко държавни институции се разбра вчера.

Пакетите са били разтоварени в склад за препарати за растителна защита в Добрич, проверен е и тирът, който ги е докарал, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов. 

Нарушения по превоза няма, допълни той. Разследващите обаче разполагат с документ, от който се вижда, че стоката е получена от кандидат-депутат от определена партия. Оттук насетне ще се изяснява дали деянието е престъпление против политическите права /чл.167, ал.3 от НК – „Който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до седем години и с глоба от десет хиляди до двадесет и пет хиляди лева.”/

Констатирано е и нарушение по Закона за безопасност на храните, затова продуктите са преместени в друг склад и се охраняват.

Както Дарик вече съобщи, става въпрос за 970 хранителни пакета от по 10 килограма, включващи боб, леща, олио и др.