Приютът за безстопанствени животни в Силистра обяви  карантина
Приютът за безстопанствени животни в Силистра обяви карантина / Дарик Нюз - архив

През месеците февруари и март Приютът за безстопанствени животни в Силистра ще остане под карантина. Причината  е  установения при малките животни парвовирусен гастроентирит. Това е заболяване, за което жвотните подлежат на ваксиниране след навършване на 45 дни. По думите на д-р Дамян Славов, ветеринарен лекар на Приюта за безстопанствени животни, заразата е настъпила преди въпросния период на възможно ваксиниране .

Парвовиросният гостроентирит не е опасен за зрелите животни и за хората, категоричен е д-р Славов, но  собствениците на малки животни трябва задължително да ги ваксинират след 45-я ден, а притежателите на ротвайлери трябва да знаят, че това е единствената порода, която трябва да се ваксинира и в зряла възраст на животното.

От откриването на приюта до сега през него са преминали около двеста безстопанствени кучета, като по-голямата част от тях след кастрация, обезпаразитяване  и ваксиниране са върнати в ареалите, от които са прибрани, каквото е изискването по Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Това съобщи за Дарик Димитър Иванов, управител на Приюта. Той обаче уточни, че работата на служителите в приюта е съсредоточена в улавянето и кастрацията на женски животни, тъй като те са в основата на увеличаващата се  популация от безстопанствени кучета.

В момента в приюта са  настанени 50 кученца и 9 възрастни животни. Ежедневно се наблюдава поведението на малките, извършват се така наречените бързи тестове, дезинфекцията е по график, а на заболелите е назначено антибиотично лечение, уточняват от приюта.