Премиера на Чифликът край границата в Драматичния театър
Премиера на Чифликът край границата в Драматичния театър / Дарик Добрич

Новата постановка на Драматичен театър "Йордан Йовков" - "Чифликът край границата", ще има премиера на 5 май. Драматизацията по романа на Йовков и режисурата са на Павел Павлов, който през 2010 г. постави "Странноприемница край границата" по същия автор, а след това още два спектакъла в Добрич - "Мерак" по Хайтов и "Женитба" от Гогол.

Новата постановка ще се играе на голяма сцена. Ролята на Нона е поверена на младата актриса Мария Генова, Галчев е Владимир Трендафилов, а Манолаки изпълнява Иван Мандев. Гост-актьор е Борис Луканов, който ще играе Тодор Кутмака. Участват още Красимир Демиров, Любов Николова, Мария Гинкова, Петър Петков, Георги Калчев, Стефан Киров, Пламен Маринов, Валентин Андреев-Рафе, Валери Марков, Радомир Андонов. Сценографията е на Димитър Митев

За Дарик Павел Павлов коментира, че "Чифликът край границата" е най-почитаният от него български роман. Той е работил над текста повече от една година, постарал се е да вникне в посланията на писателя. Смята, че не случайно Йоков е поставил в главната роля "чифликът", около който се върти действието. Това прави пиесата много актуална в нашето време, когато се говори, че сме загубили българското село и връзката със земята. За режисьора важно е и значението на границата, която е натрапена, силом поставена от Великите сили. Павлов е подготвил красив финал, защото счита, че при Йовков смъртта не е изобразена ужасяващо и драматично, а въздигащо.

Ето какво още споделя творецът за харесвания от него писател: "И ако Йовков рисува миналото, то не е защото го предпочита пред съвременността. А защото улавя сегашния миг така, че миналото започва да се възприема като бъдеще. Затова ще остане винаги връстник на всички поколения."

Спектакълът в Добрич ще бъде сбогуване на режисьора със сцената. По време на репетиционния процес на "Чифликът край границата" Павел Павлов отпразнува своята 80-годишнина. "Йовков постави рамка на моето творчество - по него беше първото ми представление, с него и завършвам присъствието си в театъра", каза той.

През 2015 г. се навършват 135 години от рождението на писателя Йордан Йовков.