Предлагат Кольо Георгиев и Димитър Томов за наградата “Йордан Йовков”
Предлагат Кольо Георгиев и Димитър Томов за наградата “Йордан Йовков” / Дарик Добрич

При двама български писатели - Кольо Георгиев и Димитър Томов, да отиде тазгодишната Национална литературна награда "Йордан Йовков". Това предлага на Общински съвет Добрич деветчленна експертна комисия. Решението е взето след тайно гласуване в петък миналата седмица. Отличието за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство да бъде връчено на проф. Светлозар Игов, предлага също журито.

Тази година предложените творци за престижната награда бяха: проф. Анчо Калоянов, Георги Мъров, Георги Мишев, Димитър Томов, Здравка Евтимова, Иван Кръстев, Иванка Денева, Йордан Хаджиев, Колъо Георгиев, Мюмюн Тахир, Никола Радев, Пелин Пелинов, Петър Кънев и Стефан Цанев. За популяризиране на Йовковото наследство бяха предложени авторите Любомир Котев, проф. Милена Кирова, Петър Кънев и проф. Светлозар Игов.

Предстои на заседанието на Общински съвет на 26 октомври да бъде взето решение за присъждане на националното отличие. Наградата ще бъде връчена за девети пореден път на тържествена церемония на 18 ноември по време на Националните литературни празници „130 години от рождението на Йордан Йовков". Сред досегашните й носители са Антон Дончев, Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов. Отличието за литературна критика е присъждано на Симеон Султанов, Иван Сарандев, Йордан Дачев и Атанас Цонков.

Номинираните:
Димитър Томов е роден на 29 октомври 1957 г. в град Павликени. Десет години е бил зам. главен редактор на в. "Софийски университет". При основаването на Университетско издателство "Св. Климент Охридски" през 1986 г. е назначен за зам.-директор. През декември 1989 г. е избран за директор, като изпълнява тази длъжност и днес.
Членува в Съюза на българските писатели. Председател е на Българо-руския юридически клуб. Автор е на редица статии и разкази във вестници и списания. Познат е като създател и организатор на телевизионното предаване "Знаете ли български?".
Автор е на книгите "Животът продължава", "Българската книжовна школа", "Пришелецът", "Безкрайният катун. Цигански работи", „Трусове на любовта" и "Пътища".
За сборника с разкази "Безкрайният катун. Цигански работи" през 2004 г. получава наградата „Николай Хайтов".
Женен, с три деца.

Кольо Георгиев е български писател и драматург. Роден е на 26 декември 1926 г. в с. Голямо Ново село. Участник в антифашистката съпротива и политзатворник. Работил като журналист във в. "Работническо дело" и в Радио София. Бил е драматург на Народния театър за младежта, директор на Драматичен театър "София", председател на СБП и на Агенция "София прес".
Автор на сборници с разкази и на пиесите "Четвърта-пета степен по скалата на Рихтер", "Съдии на самите себе си", "Избор на вариантната система". "Изповеди на захождащото слънце" и "Разкази за четене при безсъница" са най-новите му творби.
Носител на Вазовата награда и наградата "Елин Пелин".