Потъна корабът, чийто екипаж бе спасен край Дуранкулак
Потъна корабът, чийто екипаж бе спасен край Дуранкулак / netinfo

Корабът ELLAND, чийто екипаж от 11 души бе спасен вчера сутринта, е потънал. Няма опасност от разлив на гориво, по думите на Георги Цветков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

Вчера сайтът maritime.bg съобщи, че по непотвърдена информация на борда на кораба има около 10 тона гориво.

Според същия сайт, българският кораб за борба с нефтени разливи ENTERPRISE е бил в готовност да реагира в случай на разлив. 

ELLAND беше закотвен във води с дълбочина около 50 метра на 7 nm от българския бряг, край село Дуранкулак. По информация на агенция Фокус, за момента няма данни за разлив на гориво в района. В морето има само плаващи предмети – дървен материал, който е бил натоварен на палубата на кораба. Една от вероятните причини за потъването му е лошо построяване на товара върху палубата на кораба. По получените в администрацията документи, се посочва, че корабът е бил натоварен с три различни вида цифри палубен товар.

Корабът плаваше под флага на Сейнт Китс и Невис. Капитанът на плавателния съд, построен през 1988 година, е гражданин на Република Турция.

По-рано вчера от полицията съобщиха, че кораб с 11-членен екипаж е бил спасен сутринта във водите на Черно море, недалече от Дуранкулак. 

Сигналът за претърпял повреда морски съд бе получен рано сутринта, към 5.50 ч., в оперативния център към РДГП-Бургас. Корабът плавал в посока от Румъния за Турция, когато членовете на екипажа установили, че съдът опасно се накланя.

След взаимодействие между Черноморския граничен контролно-информационен център, РДГП-Бургас и Морския спасителен център - Варна, е определен координиращ граничен патрулен кораб.

Осъществено е прекачването със спасителни лодки на екипажа от 11 души - петима грузинци, петима турци и индиец на борда на друг морски съд, плавал недалече. Акцията е приключила успешно към 6.50 ч. Здравословното състояние на спасения екипаж е добро.