/ Дарик Добрич
Фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” - Дебрене `2018 г. ще се проведе на 30 юни, от 9.30 часа в местността „Славната канара” край село Дебрене, съобщават от община Добричка. Съборът е и официалният празник на общината.   
             
Тази година съборът е със своето 50-о юбилейно издание и е включен за пореден път в Националния културен календар на България. За участие са поканени състави и изпълнители на автентичен фолклор от цялата страна.

„Целта на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” е да съхранява и популяризира добруджанското фолклорно наследство, да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество, да подтиква към издирване, съхраняване и разпространение на фолклора”, посочват от общината.

И тази година на събора ще се изявят певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен и обработен фолклор.

Фестивалът няма възрастови ограничения. До участие се допускат аматьорски състави, ансамбли, клубове, групи и солови изпълнители.

В рамките на феста ще се проведе конкурс „Най-красива народна носия“. Ще има представяне на народни носии от съответната фолклорна област, от която са участниците, чрез дефиле и подробно описание на носията.