Подгответе автомобила си за зимата!
Подгответе автомобила си за зимата! / netinfo

Акция "Светлина" на "Пътна полиция" КАТ и СБА започва на 1-ви и ще продължи до 20 ноември т.г.. Целта е да се изостри вниманието на шофьорите към техническото състояние на автомобилите. Те трябва да ги подготвят за зимата - да проверят светлините, да регулират фаровете и да сложат зимни гуми.

До 8 ноември акцията ще има предупредителен период, в който полицаите ще дават насоки на водачите. След това на нередовните ще бъдат налагани санкции, поясниха от КАТ. За износени гуми глобата е 50 лева, а за неизправни светлини - 30 лева. Безплатно регулиране на светлините на автомобилите може да се направи във всички сервизи на СБА.

От 1 януари до 31 октомври 2009 г. в областта са станали 178 тежки пътни произшествия, с 31 убити и 231 ранени, съобщиха от КАТ. За същия период на миналата година инцидентите са 169 с 28 смъртни случаи и 200 ранени.

През зимния период рязко се увеличават предпоставките за пътни произшествия, съобщиха от КАТ, поради по-дългата тъмна част от денонощието. Отчитат се повече злополуки с пешеходци. От 1 ноември 2008 до 1 март 2009 г. има 19 инциденти с пешеходци, от които 1 е убит и 21 са ранени. Пострадали са и 5-ма велосипедисти и 3 деца под 6 годишна възраст.