Петър Димитров: Цените на тока трябва да се замразят на ниво юни`2012 година
Петър Димитров: Цените на тока трябва да се замразят на ниво юни`2012 година / Sofia Photo Agency, архив

Цените на монополите в енергоразпределението трябва да се замразят на ниво юни `2012 година, т.е. преди последното поскъпване на тока, и да не се прилагат новите цени – такова мнение изказа в Добрич депутатът от БСП Петър Димитров. Това според него е единствената реалистична стъпка, която в момента може да се предприеме. Друг необходим ход според Димитров е спешно да бъде изкупено от страна на държавата поне едно от ЕРП-тата, за да има конкуренция и база за сравнение на цените. По думите на Петър Димитров служебният кабинет трябва да подготви честни избори, да каже истината за финансовото състояние на България в момента и да разкрие далаверите на последното управление. Димитров заяви, че не споделя исканията за Велико народно събрание и за намаление на броя на депутатите.

Петър Димитров формулира няколко причини за ескалацията на протестите в България. Според него сметките за ток просто не могат да бъдат платени и българите са разбрали, че това не е еднократно явление и че то ще продължи. Димитров посочи, че има разлика между Виденовата и Борисовата зима, тъй като преди 16 години е имало надежда, че нещата ще се оправят, а сега такава няма. Според него виновни за сегашната ситуация са всички, управлявали през последните 23 години, но по думите му е имало 7-8 години, когато България е вървяла нагоре. „Борисов подклаждаше големи очаквания у хората, но в края на мандата му тези очаквания се оказаха фалшиви”, каза Димитров и допълни, че Борисов е правил капитализъм от азиатски тип – с ограничаване на демокрацията и затягане на коланите.

Петър Димитров заяви, че на предстоящите избори няма да се кандидатира за депутат от Добрички регион и не коментира дали изобщо ще се кандидатира. Той предостави информация, според която през последните 4 години е внесъл в парламента 7 законопроекта, отправил е от трибуната 19 питания и е поставил пред управляващите 71 въпроса.