Часът на земята
Часът на земята / Thinkstock/Getty Images
И тази година светът се включва в „Часът на Земята“. По инициатива на екоорганизацията WWF между 20:30 ч. и 21.30 ч. светлините в над 7 000 града по света ще бъдат изгасени. Сред тях е и Добрич, където за един час фасадното осветление на Дом.-паметник „Йордан Йовков“, храмовете „Света Троица“ и „Свети Георги“ и малка част от уличното осветление в тези райони ще бъде спряно от 20.30 до 21.30 часа. Добрич се включва към десетото издание на инициативата за шести път.
 
Свържи се с природата!“ е мотото на „Часът на земята“ 2018 г. Идеята на кампанията е да насочи вниманието към възможностите за устойчиво бъдеще, а за 11-годишната си история тя вече има и конкретни резултати. Благодарение на глобалното движение 27 кв. км обезлесена земя в Уганда стават първата гора с името „Часът на Земята“ в света. След подписка, подкрепена от 250 000 руски граждани, руската Дума одобрява поправка в Закона за защита на околната среда и моретата, с която изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи. В Аржентина пък води до обявяването на защитена морска зона от 3.4 млн. хектара.
 
Поддръжниците на инициативата могат да посетят и международната платформа connect2earth.org, за да споделят какво означава за тях биоразнообразието и природата в местата, където живеят, и да научат повече за природозащитата.
 
А най-малкото, което всеки един от нас може да направи, е да загаси светлините в дома си днес от 20:30 ч. до 21:30 ч.