Откриха основно ремонтираното читалище в Генерал Тошево
Откриха основно ремонтираното читалище в Генерал Тошево / netinfo
Основно ремонтираният читалищен дом „Светлина” в Генерал Тошево бе официално открит днес. На церемонията присъства зам.-министърът на културата Надежда Захариева, която заедно с кмета Димитър Михайлов преряза лентата на обновената сграда.

Читалището в добруджанския град е създадено през 1941 година, а собствена сграда културният институт има от 1956 година. През месец септември миналата година започна основното реновиране на базата, която е била неизползваема през последните 15 години. За осъществяване на начинанието общината е защитила проект по програма САПАРД на стойност около 540 000 лева.

По време на откриването приветствие към гостите отправи Мария Ралчева – една от първите жители на Генерал Тошево, включили се преди 52 години в построяването на читалището.

„Правителството все повече си дава сметка за ролята, която читалищата са играли в живота на България. Цял свят се чуди на думата „читалище” и я произнася на български език. И се чуди, че толкова дълго – от 153 години насам – тази институция остава непокътната и пренася като щафета през годините духа на българите”, заяви зам.-министърът на културата Надежда Захариева.

Тя допълни, че ЮНЕСКО сочи България за пример в опазването и предаването на нематериалното културно наследство от поколение на поколение. Заслуга за това имат читалищата, които към момента наброяват около 3400.

В прикачения файл чуйте думите на Надежда Захариева: