Отчитат спад на жилищното строителство в региона
Отчитат спад на жилищното строителство в региона / netinfo

През третото тримесечие на тази година в Добричка област се отчита спад в жилищното строителство, съобщават от Териториалното статистическо бюро. Броят на започнатите жилищни сгради е намалял с 37% в сравнение с данните за предходното тримесечие.  Застроената площ на сградите, както и броят на жилищата в тях също намаляват - с почти 7 пъти. Най-голям брой сгради са започнати в областите: София, Варна и Бургас. Добричка област е на девета позиция. Тук е започнал стоежът на 22 жилищни сгради с 4 427 кв. м. разгъната застроена площ и 26 други сгради с 7 657 кв. м. разгъната застроена площ.

Издадените през третото тримесечие на тази година разрешителни за стоеж на жилищни сгради в Добричка област също намаляват в сравнение с показателите за предходното тримесечие. Издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 16%, жилищата в тях – с 23%, а застроената им площ - с 27%. Броят на другите сгради бележи ръст от 14%, а общата им застроена площ нараства с повече от два пъти.

През третото тримесечие местните администрации в област Добрич са издали разрешителни за строеж на 41 жилищни сгради с 67 жилища в тях и с 7 552 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 4 административни сгради с 643 кв. м. РЗП и на 55 други сгради с 28 541 кв. м. РЗП.

В сравнение със същия период на миналата година издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са намалели с 6%, а жилищата в тях са с 19% повече. Броят на другите видове сгради нарастват с близо 1,5 пъти. При всички видове сгради е регистриран ръст на РЗП, съответно при жилищните - с 17,8%, а при другите сгради – 2,5 пъти.

През третото тримесечие на 2011 г. най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите Бургас,  Пловдив, София и Варна. Добрич е на 10-о място по този показател.

Статистическото наблюдение за издадените разрешителни за строеж може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия, както в страната, така и в нашата област, посочват от Териториалното статистическо бюро.