Отбелязваме Международния ден на сляпо-глухите
Отбелязваме Международния ден на сляпо-глухите / Дарик Добрич

27 юни се отбелязва като ден на сляпо-глухия гражданин. В добричката организация на сляпо-глухите членуват 38 човека, от които 30 живеят в града, а осем в областта, съобщава председателят Калинка Ковачева. Участващите се събират в клуб „Детелина" по ул. „Васил Левски".

Добричката организация е една от първите създадени в страната - от 27 май 1998 г.. През годините доказахме нашата упоритост, воля за изява и успехи, отбелязва Ковачева. Посещаващите клуба живеят смислен и организиран живот, на нуждаещите се се осигурява рехабилитация в Националния рехабилитационен център в Пловдив - „Хелън Келър" и в добричкия Център за социална рехабилитация и интеграция. Към клуба има група за стари градски песни „Антица", група за автентичен фолклор, спортен клуб. Седем от пишещите членове са включени в поетичния клуб „Вдъхновение" към Националната асоциация на сляпо-глухите.

На днешния ден ще празнуват и "ХобиСклуб" - Добрич - неправителствена организация на хора с увреждания. Те ще отбележат годишнина от създаването си. Празненството започва в 12.00 ч. в офиса на сдружението на ул."Любен Каравелов" 55.

Международния ден на сляпо-глухите се отбелязва на 27 юни за втора година. На тази дата е родена видната сляпо-глуха американка Хелън Келър, чийто достижения са пример за подражание на всички хора с увреждания.