/ Дарик Добрич
Остават 15 дни от срока, в който физическите лица могат да ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне по данъчните декларации, напомнят от НАП Добрич. 

НАП: До 2 седмици регистрираните по ДДС трябва да започнат смяната на касовите си апарати и софтуера за продажби

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. но не повече от 500 лв.

Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.

От началото на данъчната кампания 224 добруджанци са подали годишните си декларации, като 63% от тях са направили това по електронен път. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2019 г.

Започва данъчната кампания 2019 г.

От НАП Добрич напомнят още, че чуждестранните физически лица, които през предходната година са получили доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа от източник в България, също трябва да ги декларират. През изминалата 2018 година в местния офис на приходната агенция са се регистрирали 1095 чуждестранни физически лица.

Сред регистриралите се чужденци най-много са гражданите на Украйна, Молдова и Русия - 822-ма. Поданиците на английската кралица, регистрирали се през изминалата година, са 19. В списъка на регистрираните в НАП Добрич чужденци фигурират и 14 германци, 39 румънци, 2-ма французи, а така също граждани от Китай, Филипини и Индия.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци заинтересованите лица могат да намерят на сайта на НАП. Консултации може да се правят и на националния телефон на НАП 0700/ 18 700.