пари левове
пари левове / ThinkStock/Getty Images
Трима добруджанци декларираха доходите си за 2018 година пред НАП в първите минути на данъчната кампания, като две от годишните декларации са подадени по електронен път, съобщават от ведомството. Най-нетърпелив да обяви доходите си пред приходната агенция е земеделски стопанин от Добрич, който е декларирал доходите си, включително и получени субсидии, с персонален идентификационен код. От местния офис на Агенцията напомнят, че всички физически лица, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения, трябва да ги декларират пред НАП. Работилите по граждански договор през 2018 година  подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 30 април годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2019. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци  са публикувани на сайта на НАП  – www.nap.bg. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич.  До 500 лева стига глобата за неподадена данъчна декларация от граждани и до 1000 лева за обявяване на неверни данни в нея.

През настоящата данъчна кампания приходната агенция дава възможност на хората с увреден слух да подобрят комуникацията си със служителите в салона за обслужване на клиенти, съобщават от НАП - Добрич. На две от гишетата, които са обозначени със стикери, се осигурява достъп до жестов превод. С помощта на таблети се осъществява видео и гласова връзка с кол центъра за превод. По този начин служителите на НАП могат да чуват превода, а клиентът с увреден слух да вижда преводача на екран. Комуникацията ще се осъществява в реално време с помощта на квалифицирани жестови преводачи. Очаква се нововъведението значително да подобри обслужването на хората, за които жестовият език е основна форма на комуникация. Видео за новата услуга, може да бъде видяно в канала на приходната агенция.