Окръжният съд  проведе среща между медиатори и институции в Добрич
Окръжният съд проведе среща между медиатори и институции в Добрич / netinfo

Председателят на Добричкия окръжен съд Енчо Енчев проведе работна среща с медиатори от града и институции, които биха могли да ги ползват или да насочват гражданите към тях, съобщават от пресслужбата на съда.

В срещата се включиха представители на медиаторите, на дирекция "Социално подпомагане", на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, управителят на ВиК - Добрич Дамян Калчев, управител на магазин на мобилен оператор, както и регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация Ширин Касаб.

"Съдът е длъжен да се съобразява със закона и влиза в неговите рамки, а при медиацията има по-голяма вероятност спорещите страни да изгладят и запазят отношенията си и да намерят разумен компромис", коментира председателят на съда Енчо Енчев. Той обърна внимание на широкото приложение на този способ за решаване на конфликти в Европа, САЩ, Великобритания и Китай.

Участниците в срещата подчертаха, че медиацията е двигател за решаване на конфликти, а спорещите страни имат финансовата изгода, ако сключат спогодба и започнат изплащане на задълженията си по доброволен план, вместо да водят дълги дела.

Имената и телефоните на медиаторите са публикувани в интернет страницата на Окръжния съд. Списъкът е поставен в главното фоайе на Съдебната палата в Добрич, предстои поставянето му и в офиса на Комисията за защита от дискриминация.