/ Снимка: Дарик Добрич
Да се спазват правилата за пожарна безопасност съветват от дирекциите "ПБЗН"
Служители от РД“Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич провериха пожарната обезопасеност на 44 църкви  на територията на областта. Тематичната инспекция се прави преди честванията на Великденските празници.
 
В тези дни в църквите, манастирите и други православни храмове ще се провеждат празнични литургии с масово събиране на хора. Ритуалът на християнския празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи по домовете, което повишава опасността от възникване на пожари и инциденти, посочват от РД "ПБЗН".
 
При проверките се обърна особено внимание на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряване на условията за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене и други.
 
Извършени са инструктажи на длъжностните лица в храмовете.

От Пожарната извършиха проверки на 37 църкви, параклиси и православни храмове
 
Пожарната обезопасеност на 31 църкви и манастири в Силистренска област провериха служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Няма констатирани нарушения. Целта на проверките е да се избегнат излишни рискове при провеждането на тържествените ритуали във връзка с Великденските празници.

Дежурство на противопожарен автомобил ще има в района на Катедралния храм „Св.Св. Петър и Павел” в Силистра от 23.30 часа до 01.00 часа в нощта на 7  срещу 8 април.
 
Огнеборците апелират да се спазват правилата за пожарна безопасност.

"Когато сте у дома: Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали. Пазете косата и дрехите си, когато палите свещ. Употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места. Когато излизате от дома, се убедете, че не сте оставили горящи свещи.

На обществени места: Мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ. Не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит.

При влизане в обществена сграда обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя, по който сте влезли, и местата на противопожарните уреди. При инцидент запазете самообладание и без блъскане се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движете ниско до земята.

В случай на евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите противопожарни екипи. Помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост окажете първа помощ на пострадалите или уведомете противопожарните екипи за тяхното местонахождение", съветват огнеборците.