Очакват 3000 души на летните фестивали в Албена
Очакват 3000 души на летните фестивали в Албена / снимка: организаторите

Деца от Козлодуй, Раковски, София, Монтана и Добрич, от Подгорица в Черна гора, Уфа в Башкортостан и от Русия ще покажат своя талант на различни сцени в Албена по време на фестивалите, организирани от Програмата „Приятели на България" - ІІ Международен фестивал на детските и младежки инструментални състави; VІ Международен хоров фестивал „Маестро Захари Медникаров" и Х Международен фестивал на детското творчество „Приятели на България". Очакват се 3 000 деца, младежи и техните ръководители.

На 24 юни, от 11.00 часа, в театър-вариете „Албена" ще бъдат открити Хоровия и фестивала на инструменталните състави. За участие в тях Национална музикална академия изпраща своя Представителен студентски струнен оркестър с диригент Райчо Христов и хоров ансамбъл с диригент Ванилия Кисьова. За първа година джазови и духови оркестри ще изнесат концерти на открита сцена в хотел Ком.

Международна фестивална програма „Приятели на България" чества през 2009-та своя десет годишен юбилей. Тя организира и провежда в Русия и България общи фестивали на детското творчество, в които в последните няколко години са участвали над 700 колективи от България, Русия, Украйна, Македония, Румъния, Литва, Казахстан. Повече от 22 000 деца са получили възможност да покажат своите умения, да узнаят за българските културни традиции и наследство.

Пълна информация за програмата на фестивалните концерти и участниците може да бъде намерена на www.festival-bg.com

Програма „Приятели на България" ще празнува с всички ръководители на състави, партньори и приятели на 9 юли в Албена, където управителят Цветан Иванов ще връчи и плакети, изработени специално за десетгодишния юбилей.