XIII-та Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/
XIII-та Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ / Дарик Добрич
Подготвя се механизъм за повишаване на размера на капиталовата субсидия за малките общини, защото те са с по-малък данъчен капацитет. Това обяви по време на XIII-та Годишна среща на местните власти в курорта Албена председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Като законодатели ние ще направим всичко възможно да реализиламе всяка една добра идея, която бюджетът позволява” – подчерта Караянчева и се ангажира, че и в бъдеще проблемите на българските общини ще продължат да бъдат основен ангажимент на законодателната институция.  Председателят на парламента благодари на кметовете за активния диалог и отчете, че след подписаното преди година споразумение за сътрудничество между Народното събрание и НСОРБ , има ефективно взаимодействие за приемане на качествено законодателство в полза на българските граждани.  

Процесът на стратегическо планиране в страната е доста либерален и на моменти доста хаотичен, заяви по време на срещата в Албена вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта, че е време  в него  да се въведе организация и сподели намерението си да предложи в близките седмици  нов закон,който да въведе ред в този процес – кой какво целеполага, на какво ниво, доколко то е бюджетирано, доколко е реалистично и доколко носи добавена стойност.
Повече средства да се насочват там, където има ефект и където има добавена стойност, призова още Томислав Дончев и обяви, че една от големите задачи пред централната и местната власт е заедно  да намерят механизма, по който подобни регионални инвестиции да се случват.

XIII-та Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/
Дарик Добрич

„Градовете трябва да са умни, но и управниците трябва да са умни. Не бива да вземаме решения, гледайки върховете на обувките си. Трябва да се опитаме да мислим с хоризонт 10-15 години напред. И вярвам, че ще го направим. Не можем да си позволим нито правителството да бави вас, нито вие някой друг” – обърна се зам.-министър председателят към българските кметове.

Те от своя страна за пореден път алармираха централната власт за нерешените от години проблеми с общинската пътна инфраструктура, ниските заплати на общинските служители и на работещите в социалната сфера. От името на своите колеги председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов поиска нов закон за местните данъци и такси и изтъкна необходимостта от нови приходоизточници. Той припомни, че местната власт е властта, която стои най-близо до хората и е призвана да решава техните проблеми.
По време на втория ден на форума бяха раздадени и ежегодните награди на НСОРБ.

XIII-та Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/
Дарик Добрич