Общинският съвет в Добрич работил незаконосъобразно?
Общинският съвет в Добрич работил незаконосъобразно? / netinfo
С огромен скандал се разминаха общинските съветници от Добрич. Оказа се, че всички гласувани от местния парламент решения биха могли да бъдат атакувани в съда, заради липса на поименно гласуване, както повелява Законът за местното самоуправление и местната администрация.

За проблема алармира на днешната сесия общинския съветник от „Атака” Пламен Добрев. Според него съветниците са приели в нарушение бюджета на общината за 2008 година, увеличаването на размера на местните данъци и такси, решенията за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество / каквито по своята същност са взетите решения за ПФК „Добруджа” и „Добрички панаир” АД/ и решенията за създаване, преобразуване и прекратяване на търговски дружества с общинско имущество и определянето на представители на общината в тях.

„Това освен, че е предпоставка срещу Общината да бъдат заведени дела от граждани за незаконосъобразни актове на местната власт, компрометира всички нас като общински съветници и Кмета като орган на изпълнителната власт” – се казва в докладната записка на Добрев. Тя е била внесена тази сутрин, непосредствено преди началото на заседанието, което предизвика недоволство от страна на мнозинството съветници от „ГЕРБ”.

След дълги дебати дали гласуването чрез електронна система означава и поименно гласуване, съветниците решиха да възложат на постоянната комисия „Законност, обществен ред и контрол” в срок до 15 септември да предложи проект за решение в съотвествие с действащата нормативна уредба, да анализира останалите решения на Общинския съвет, като предложи за прегласуване, отмяна или промяна на незаконосъобразните от тях.

Чуйте още по темата от вносителя на докладната записка Пламен Добрев в звуковия файл: