Общините очакват близо 1 милиард лева по-малък ресурс през 2009 година
Общините очакват близо 1 милиард лева по-малък ресурс през 2009 година / Дарик Добрич

Общините в България очакват близо 1 милиард лева по-малък ресурс през 2009 година в сравнение с миналата година. Прогнозата беше направена по време на 12-та национална среща на финансистите от общините, която се провежда в курорт Албена и е организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

На форума беше съобщено, че вече е усетен спад в собствените приходи, а годишната прогноза е за спад от 700 до 800 млн. лева. Към очаквания дефицит се прибавя и задържането на 10% от държавния трансфер за общините. Очаква се  приходите от продажба на общинска собственост до достигнат едва 30% от планираните.

За поредна година е предвиден финансов ресурс за подпомагане на общини с обективен структурен дефицит, съобщи заместник финансовият министър Кирил Ананиев, който също участва във форума. По думите му 122 общини в страната отговарят на условията за подпомагане, а предвидените за това средства са близо 11 млн. лева.

Ананиев припомни, че правителството прие постановление, с което набелязва мерки, свързани с кризата. За общините мерките са препоръчителни, уточни той. Препоръчва се замразяване на заплатите, ограничаване на назначаването на нови служители, намаление на лимитите за телефони, както и на разходите за техническо оборудване и семинари.

До 30 юни общините трябва да предоставят информация за планираното свиване на разходите. Ананиев уточни, че спестеният ресурс ще си остане в общините.