Общината щяла да икономиса 110 000 лева от затварянето на забавачките
Общината щяла да икономиса 110 000 лева от затварянето на забавачките / netinfo

Решението на Община Добрич за коледна ваканция на детските заведения от 21 декември 2009 до 8 януари 2010 година е продиктувано на база проведени работни срещи с директорите на общинските детски градини и анализ на посещенията на децата в периоди около и след коледните и новогодишните празници. Данните сочат, че в този период сравнително малко деца посещават детските заведения, се казва в прессъобщение от кметството.

В Община Добрич в целодневните детски градини са записани около 2 400 деца. Средната посещаемост е около 1800 - 2100 деца. През месец декември 2007 година дежурните детски градини са посещавали около 500 деца, докато през декември 2008 броят име е намалял на 320 деца. Вероятните икономии в зависимост от атмосферните условия и то само в издръжката на детските градини през коледната ваканция е около 80 хиляди лева.

В детските ясли броят на местата е 450. Средната посещаемост на децата е около 300. В детските ясли на територията на Общината не са създавани ситуации за дежурни групи. Очаквана икономия за 11 дневния период е около 30 хиляди лева. Общата очаквана финансова икономия е около 110 хиляди лева, която включва само издръжката на детските заведения.    

Решението на Община Добрич е съгласувано и прието по време на работна среща с местните синдикални организации. По време на срещата синдикалистите дадоха своето съгласие по отношение на работещите в детските заведения, които за периода ще бъдат в платен годишен отпуск