Общината ще финансира пет малки проекта
Общината ще финансира пет малки проекта / Дарик Добрич

Община Добрич ще финансира пет инициативи на граждански сдружения, стана ясно след приключването на работата на общинската комисия, която класира т.н. малки проекти. Постъпилите предложения са били 9, за обща сума 21 164 лева. Одобрените 5 проекта са за 9 894 лева. От общината припомниха, че организациите трябва да съфинансират идеята си най-малко с 20% от общата й стойност.

Асоциация „Детско сърце” – Добрич ще получи от общината 996 лева за проекта си „Да помогнем на сърдечноболните деца”. Чрез него 25 деца и младежи със сърдечни малоформации ще могат да се прегледат безплатно при водещи специалисти от Детската кардиологична клиника при Националната кардиологична болница - София. Прегледите ще се извършат през септември в МБАЛ-Добрич.

Проектът „Приказка за здраве” на Сдружение „Здравна грижа за деца” ще бъде финансиран с 3000 лева. Той предвижда обучения на 170 деца на възраст 7-10 години от 4 училища по темите здравословно хранене и физическа активност.

Сдружение на инвалидите „Надежда” ще получи от кметството 2138 лева за проект за арт терапия за хора с увреждания. Целта е те да преодолеят изолацият със средствата на изкуството. 15 души с увреждания ще създадат свои картини със съдействието на художници и ще организират изложба.

Проектът „Изкуство по добруджански” цели да възроди фолклора на Добруджа. За него общината отделя 2900 лева за създаване на ателиета в СОУ „П.Р.Славейков”.

Хобисклуб – Добрич ще получи 860 лева за инициативата „Величието на България”. 50 души със зрителни и служови увреждания ще имат възможността да попълнят своите знания за историята на България.

Първоначално общината ще преведе 70% от сумите, а след отчет на проектите – и останалите 30%.