Общината обмисля мерки за намаляване на смога в Добрич
Общината обмисля мерки за намаляване на смога в Добрич / Дарик Добрич

Проблемът със замърсяването на въздуха в Добрич през отоплителния сезон е изключително тежък заради използването на твърдо гориво, заяви зам.-кметът арх. Боян Коларов.

В разгара на отоплителния сезон в общината постъпвали по две-три жалби седмично. Хората се оплакват, че съседи цепят дърва в блоковете и вдигат много шум, че по етажите мирише на пушек и катран заради неизправни комини, че масово се горят не само дърва и въглища, но и автомобилни гуми например.

„В зимния период станцията, която замерва чистотата на въздуха, отчита толкова голямо замърсяване, сякаш сме съседи на „Кремиковци”, а в Добрич няма нито едно замърсяващо производство. Дори всички коли през лятото да излязат на улицата, пак не влошават толкова качеството на въздуха”, коментира Коларов.

Общината обмисля краткосрочни мерки за решаването на проблема, като най-вероятно ще се търси съдействието на полицията. Ще бъдат разпратени и писма до домоуправителите, че цепенето на дърва трябва да става извън сградите и че не е редно да се гори нещо, което не е предназначено за горене.

В дългосрочен план арх.Коларов заяви, че ОП „Околно среда” е разработила процедурата „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух”. Има предвиден финансов ресурс за общините, но кандидатите за средствата вероятно ще бъдат много.

„Оперативната програма предлага мерки за по-малко конвенционални горива в обществения транспорт. Аз и до сега не мога да разбера защо предишното ръководство на общината реши да ликвидира електрическия транспорт в града, който би подобрил параметрите на атмосферния въздух”, коментира арх.Коларов.