Община Добрич получи ценна икона на Св. Климент Охридски
Община Добрич получи ценна икона на Св. Климент Охридски / netinfo

6 ценни икони е предоставила Дирекцията по вероизповеданията на община Добрич по молба на кметството. Сред тях е една изключително рядко срещана икона на Св.Климент Охридски. Останалите 5 са с лика на Исус Христос, Света Богородица, Свети Йоан Предтеча , Св.Архангел Гавраил и Св.Архангел Михаил.

Реликвите са предназначени за изграждащия се в момента храм "Св. Климент Охридски" в града. Иконите са били част от параклиса на българската болница в Истанбул. Дарението е станало с намесата и благоволението на Митрополит Кирил, уточни кметът Детелина Николова. До окончателното изграждане на храма иконите ще се съхраняват в Художествената галерия и след завършването на църквата ще бъдат преместени.

Православният храм ще се намира в съседство с училище "Св. Климент Охридски". Старт на градежа му бе даден на 27 юли 2006 година. Това е първият от 140 години насам православен храм, който се строи в цялата Варненска епархия. Теренът за неговото изграждане е предоставен безвъзмездно от Община Добрич. Проектът, дело на арх. Асен Коев, също е дарение. На площ от близо 200 кв.м. ще се издигне кръстокуполна църква с височина 12 метра, съобразена с християнските канони. Средствата за изграждане на храма се набират чрез доброволни дарения на граждани, бизнеса и институциите.