Областна управа ще търси средства за ремонт на високото тяло
Областна управа ще търси средства за ремонт на високото тяло / Дарик Добрич

Триметров метален профил се е откъснал от южната фасада на високото тяло на площад "Свобода" в Добрич и е паднал на пешеходната зона, съобщи за Дарик зам.-областният управител Тодор Георгиев. Инцидентът се е случил вчера по обяд. Няма пострадали граждани, счупени са плочи от бюрдюра пред магазин на приземния етаж на сградата.

Високото тяло е съсобственост между държавата, която държи 50% от площите и 7 частни фирми и бюджетни организации, уточни зам.-областният управител. Той призна, че състоянието на обекта не е добро и че той не е пригоден за противопожарна защита. Почти всяка година стават инциденти, но това е първият толкова голям отломък, откъснал се от фасадата, смята той. Профилът е паднал от височина 10 метра, вероятната причина е силният вятър.

Георгиев съобщи още, че през 2009 г. също е паднала част от фасадата вследствие на силен вятър, и тогава Областна управа Добрич е кандидатствала за средства за ремонт на високото тяло пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но не са били одобрени. Сега в 14-дневен срок ще се подготвят нови документи с искане за съдействие от държавната комисия, добави зам.-областният управител. В петък предстои и среща на собствениците на сградата, на която ще бъдат обсъдени проблемите й.

"По-добре е да ремонтираме обекта, отколкото да го затворим", категоричен е Георгиев, но предупреждава гражданите и гостите на Добрич се пазят и да не преминават твърде близо до високото тяло.

Областна управа ще търси средства за ремонт на високото тяло
netinfo

Съветът на зам.-областният управител не се ползва от преминаващите и те безпрепятствено се движат и зад увисналата лента, сложена между две пейки на ъгъла на сградата, като някои дори я прескачат.