Няма данни за наличие в България на заразена със салмонела сьомга
Няма данни за наличие в България на заразена със салмонела сьомга / netinfo

Във връзка с получена нотификация за заразена със салмонела пушена сьомга, Българска агенция по безопасност на храните няма информация за наличие на такава на територията на страната.

185 случая на салмонела Томпсън ( Salmonella (S.) Thompson ) са регистрирани в Холандия през това лято, като една трета от случаите са хоспитализирани. Преди няколко дни Холандският компетентен орган констатира наличие на Салмонела Томпсън в пушена сьомга с произход Гърция, като данните сочат, че това е най-вероятният причинител за досегашните 185 случая. Сьомгата е доставена от бизнес оператора „Фопен“ (Foppen Paling en Zalm (Harderwijk, NL)), като има информация за извършени доставки в Холандия, САЩ, Канада и Мексико.

Няма информация пратки от заразена със Салмонела пушена сьомга да са доставяни на територията на страната ни, но въпреки това д-р Йордан Войнов разпореди на инспекторите в цялата страна да проверят търговските обекти и складове за наличие на пушена сьомга, доставена от бизнес оператора „Фопен“.