Нови игрища, естрада и барбекюта предвижда проект за градския парк на Шабла
Нови игрища, естрада и барбекюта предвижда проект за градския парк на Шабла / netinfo

За обновяване на градския парк кандидатства община Шабла по Програмата за развитие на селските райони. Проектът е на стойност 1 954 917 лева. Негов автор е арх. Пламен Петров от Варна.

Предвижда се цялостно обновяване на територията, организирана в няколко зони. Ще бъдат изградени игрище за тенис на корт, баскетболни площадки и игрища за петанка, по която четири години поред се провеждат международни турнири. За зоната за разходки на майки с деца, освен игралните комплекси, е предвидено и кафене.

Входното пространство към парка ще бъде организирано като шестоъгълен площад с водна площ. От него шест алеи с ширина 3 метра ще водят към различните зони. В центъра на парка ще има естрада. Предвидена е и "тиха зона" в западната част, където ще бъдат изградени барбекюта и оформени места за отдих.

Ако проектът получи одобрение и бъде финансиран със средства от ЕС, изцяло ще бъдат обновени водопроводната и електрическата инсталации, ще бъдат изградени обществени тоалетни, градинско осветление. Застроената площ е 400 квадратни метра. Проектът предвижда запазване и осъвременяване на ценните дървесни видове, както и ново залесяване и озеленяване на терена.