Нещо за четене - епизод 50: Светла Пачева - „Жадуван пристан”
Нещо за четене - епизод 50: Светла Пачева - „Жадуван пристан” / Дарик Добрич

В поредното издание на рубриката по Дарик „Нещо за четене” Драгомил Георгиев представя стихосбирката „Жадуван пристан” от Светла Пачева.
Авторката, която от години живее в София, произхожда от стара добричка фамилия, която по-старите добруджанци добре познават, посочи Драгомил Георгиев.

Той подчерта, че поетесата е представител на едно изключително ерудирано поколение добруджанци, ценители на добрата мъдрост, на културата, на добрите добруджански традиции - с морала, с честта, с достойнството и уважението към родителите.

Първите си творби авторката публикува още като ученичка в единствения тогава местен вестник „Добруджанска трибуна”, а в студентските си години в почти всички големи вестници по това време – „Пулс”, „Родна реч”, „Отечество”, „Пламък”, „Литературен фронт”.  В ранните й стиховете личи афинитетът към южняшкото, към морето и лятото, а художественият свят на поетесата впечатлява с богатството от метафори, коментира Драгомил Георгиев.   

„В последна си стихосбирка „Жадуван пристан” поетесата показва друго лице, в стиховете й виждаме максимална изчистеност, няма място за нищо друго освен за богатството на мъдростта”, посочи още Георгиев.

Книгата беше представена пред добричка публика на 25 октомври, когато почитателите на добрата поезия имаха възможност да се срещнат с авторката, носеща в дълбоките си корени Добруджа, Добрич, равнината и морето. Още за книгата и нейния автор – чуйте в звуковия файл.